Typ Kapha

Opis typu Kapha

Osoby typu kapha mają dużą, ciężką i solidną budowę ciała. Często cierpią na nadwagę, łatwo przybierają na wadze i mają duży przyrost mięśni (pulchne i okrągłe). Ich skóra jest gruba, gładka i wilgotna z niewielką ilością zmarszczek. Mają czystą cerę, jasną i bladą skórę, włosy grube i faliste. Zęby duże i białe.

Osoby typu kapha mają średni i mały apetyt oraz powolne trawienie. Lubią jeść dobre luksusowe jedzenie (które ładnie wygląda i pachnie), lubią gotować. W działaniu są powolne i metodyczne, bardzo wytrzymałe, jakkolwiek potrafią być ociężałe i trudne do zmotywowania. Lubią dużo spać i mają twardy sen. Ich puls jest powolny, stabilny i regularny. Mają przyjemny wygląd i głos. Osoby typu kapha nie lubią wilgoci.
Lubią życie rodzinne i tradycję. Uczą się powoli, ale mają doskonałą pamięć. Gromadzą pieniądze, potrafią zapewnić byt rodzinie. Są szczerzy i spokojni, nie ekscytują się łatwo.

Są sentymentalni, nostalgiczni i romantyczni. Tolerancyjni i wybaczający z natury, średnio inteligentni. Lubią przynależeć do grupy, klubu czy społeczności, rodzinni.

Nie można zmienić swojej natury. Dla przykładu, jeśli chce się mieć więcej cech kaphy nie da się tego osiągnąć jedząc jedzenie posiadające cechy kaphy czyli zawierających wodę/jala i ziemię/prthvi. Postępując w ten sposób zaburzymy tylko swoją doszę. Rola umysłu jest zmieniać swoją naturę poprzez wzmacnianie pozytywnych cech a pozbywanie się negatywnych.

Kiedy jesteśmy zdrowi, instynktownie spożywamy jedzenie i prowadzimy styl życia zgodny z naszą naturą. Kiedy chorujemy i elementy zostają wyprowadzone z równowagi, instynktownie sięgamy po pokarmów o przeciwnym charakterze, na przykład w trakcie  przeziębienia unikamy jedzenia zimnego, tłustego kapha/ziemia.

Jedzenie dla Kapha

ciepłe, przyprawione, lekkie, suche, ostre, gorzkie, cierpkie
Jedz więcej
Jedz mniej
Warzywa
szparagi, brokuły, buraki, kiełki brukselki, kapusta, marchewka, kalafior, seler, bakłażan, zielona fasolka, jarmuż, por, sałata, okra, cebula pietruszka, groszek, papryka, szpinak
awokado, grzyby, dynia, ziemniaki, cukinia
Owoce
jabłka, morele, wiśnie, maliny, grapefruit, gruszki, granaty
banany, kokosy, daktyle, figi, winogrona, cytryny, limonki, melony, pomarańcze, papaje, śliwki, truskawki, arbuz
Produkty mleczne
sklarowane masło, maślanka z przyprawami, mała ilość chudego mleka
Zioła i przyprawy
Większość ziół i przypraw jest dobra dla kaphy mniej soli
Rośliny strączkowe
cieciorka, fasola mung (mała ilość), czerwona soczewica, gotowane tofu (mała ilość)
fasola nerkowa, soczewica, soja
Zboża
jęczmień, kukurydza, proso, ryż basmati (mała ilość), żyto
owies, ryż, pszenica
Orzechy
żadnych orzechów
Oleje
kukurydziany, słonecznikowy, z gorczycy (małe ilości)
migdałowy, awokado, kokosowy, oliwa, sezamowy
Herbaty ziołowe, Napoje
większość herbat ziołowych jest dobra zwłaszcza herbaty z przyprawami, ciepłe napoje, soki owocowe i warzywne, kawa i herbata od czasu do czasu
żywokost, lukrecja, napoje gazowane, zimne lub z lodem i alkohol

Wskazówki dla typu Kapha

Trawienie Kapha jest ciężkie i powolne, przyczyną jest słaba siła trawienna. Osoby typu kapha nie trawią ciężkiego jedzenia. Maja słaby apetyt.

Kilka wskazówek dietetycznych dla osób o konstytucji Kapha

  • Wskazane jest spożywanie posiłków dwa razy dziennie w środku dnia i wczesnym wieczorem. Pomiędzy posiłkami powinno być 5-6 godzin przerwy. Na śniadanie należy pić tylko herbatę lub sok.
  • Osoby typu Kapha powinny spożywać jedzenie ciepłe i lekko strawne. Jedzenie powinno być suche, gotowane w małej ilości wody.
  • Potrawy powinny być przyprawione aby wspomóc trawienie.
  • Pij tylko kiedy jesteś spragniony jedz kiedy jesteś głodny.
  • Kapha wzrasta wcześnie rano, późno wieczorem i wiosną. Osoba, u której dominuje Kapha musi w tym czasie bardzo uważać na dietę, powinna unikać ciężkostrawnych śniadań i jedzenia późno w nocy.