Osoby typu kapha mają dużą, ciężką i solidną budowę ciała. Często cierpią na nadwagę, łatwo przybierają na wadze i mają duży przyrost mięśni (pulchne i okrągłe). Ich skóra jest gruba, gładka i wilgotna z niewielką ilością zmarszczek. Mają czystą cerę, jasną i bladą skórę, włosy grube i faliste. Zęby duże i białe.
Osoby typu kapha mają średni i mały apetyt oraz powolne trawienie. Lubią jeść dobre luksusowe jedzenie (które ładnie wygląda i pachnie), lubią gotować. W działaniu są powolne i metodyczne, bardzo wytrzymałe, jakkolwiek potrafią być ociężałe i trudne do zmotywowania. Lubią dużo spać i mają twardy sen. Ich puls jest powolny, stabilny i regularny. Mają przyjemny wygląd i głos. Osoby typu kapha nie lubią wilgoci.
Lubią życie rodzinne i tradycję. Uczą się powoli, ale mają doskonałą pamięć. Gromadzą pieniądze, potrafią zapewnić byt rodzinie. Są szczerzy i spokojni, nie ekscytują się łatwo.
Są sentymentalni, nostalgiczni i romantyczni. Tolerancyjni i wybaczający z natury, średnio inteligentni. Lubią przynależeć do grupy, klubu czy społeczności, rodzinni.
Nie można zmienić swojej natury. Dla przykładu, jeśli chce się mieć więcej cech kaphy nie da się tego osiągnąć jedząc jedzenie posiadające cechy kaphy czyli zawierających wodę/jala i ziemię/prthvi. Postępując w ten sposób zaburzymy tylko swoją doszę. Rola umysłu jest zmieniać swoją naturę poprzez wzmacnianie pozytywnych cech a pozbywanie się negatywnych.
Kiedy jesteśmy zdrowi, instynktownie spożywamy jedzenie i prowadzimy styl życia zgodny z naszą naturą. Kiedy chorujemy i elementy zostają wyprowadzone z równowagi, instynktownie sięgamy po pokarmów o przeciwnym charakterze, na przykład w trakcie przeziębienia unikamy jedzenia zimnego, tłustego kapha/ziemia.
Jedz więcej | Jedz mniej | |
---|---|---|
Warzywa | szparagi, brokuły, buraki, kiełki brukselki, kapusta, marchewka, kalafior, seler, bakłażan, zielona fasolka, jarmuż, por, sałata, okra, cebula pietruszka, groszek, papryka, szpinak | awokado, grzyby, dynia, ziemniaki, cukinia |
Owoce | jabłka, morele, wiśnie, maliny, grapefruit, gruszki, granaty | banany, kokosy, daktyle, figi, winogrona, cytryny, limonki, melony, pomarańcze, papaje, śliwki, truskawki, arbuz |
Produkty mleczne | sklarowane masło, maślanka z przyprawami, mała ilość chudego mleka | — |
Zioła i przyprawy | Większość ziół i przypraw jest dobra dla kaphy mniej soli | — |
Rośliny strączkowe | cieciorka, fasola mung (mała ilość), czerwona soczewica, gotowane tofu (mała ilość) | fasola nerkowa, soczewica, soja |
Zboża | jęczmień, kukurydza, proso, ryż basmati (mała ilość), żyto | owies, ryż, pszenica |
Orzechy | żadnych orzechów | — |
Oleje | kukurydziany, słonecznikowy, z gorczycy (małe ilości) | migdałowy, awokado, kokosowy, oliwa, sezamowy |
Herbaty ziołowe, Napoje | większość herbat ziołowych jest dobra zwłaszcza herbaty z przyprawami, ciepłe napoje, soki owocowe i warzywne, kawa i herbata od czasu do czasu | żywokost, lukrecja, napoje gazowane, zimne lub z lodem i alkohol |
Trawienie Kapha jest ciężkie i powolne, przyczyną jest słaba siła trawienna. Osoby typu kapha nie trawią ciężkiego jedzenia. Maja słaby apetyt.
Kontakt
Ajurweda — wiedza o życiu — ajurweda.pl