W historii ludzkości ogień odegrał niezwykle istotną rolę. Był czczony przez całą historię ludzkości. Daje światło i ciepło oraz możliwość ugotowania posiłku. W kulturze Wedyjskiej spojrzenie na ogień jest daleko głębsze niż tylko na jego formę fizyczną. Sanskrycie słowo „agni” jest jednym z najstarszych na świecie stosowanych do określenia natury ognia. Według ajurwedy ogień to jeden z pięciu elementów z których stworzony jest wszechświat i wszystko co w nim istnieje. Agni odnosi się również do ognia trawiennego, oraz do siły odpowiedzialnej za transformację. Dzięki agni to co zewnętrzne staje się częścią nas jak pożywienie czy wiedza. Możemy powiedzieć, że agni jest mostem pomiędzy ciałem, umysłem a wyższą świadomością
Według ajurwedy agni odpowiada za świadomość, odżywianie organizmu oraz inteligencję. Dzięki niemu zachodzą wszystkie procesy transformacji, trawienie myśli i emocji. Koordynuje procesy fizyczne jak trawienie, wchłanianie i asymilację jedzenia oraz przetworzenie go w energię. Agni utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie tkanek ich powstawanie i odbudowę. Nadaje blasku skórze i błysku w oku. Jest odpowiedzialny za transformacje na poziomie komórkowym.
Możemy powiedzieć że agni jest strażnikiem naszego zdrowia, zrównoważony agni utrzymuje dosze Vata, Pitta i Kapha w równowadze i zapobiega powstawaniu toksyn/ama.
Według ajurwedy prawidłowe trawienie tego co dostaje się do wewnątrz nas jest gwarancją zdrowia. Nie oznacza to tylko jedzenia i picia, to również nasze doświadczenia oraz wszystko to co postrzegamy poprzez zmysły czyli nos, uszy, oczy czy skórę.
Agni jest tym co trawi jedzenie oraz wszystko to co dostało się do naszego wnętrza z otaczającego nas środowiska, trawi asymiluje a to co jest nie potrzebne eliminuje.
Jest wiele sposobów aby zatroszczyć się o agni. Powiemy o kilku z nich.
Najnowsze badania wskazują iż regularna medytacja pomaga przywrócić prawidłową homeostazę organizmu z układem trawiennym włącznie. Aby osiągnąć maksimum korzyści należy medytować dwa razy dziennie 20 do 30 minut rano i wieczorem.
Ajurweda zaleca dla zdrowia codzienny spacer od 15 do 45 minut. Lub wykonywanie prostych ćwiczeń rozciągających. Regularne ćwiczenia poprawiają trawienie oraz wchłanianie wartości odżywczych oraz wydalenie odpadów\ malas. Dodatkowo poprawiają metabolizm na poziomie tkanek/dhatus.
Zazwyczaj jemy więcej niż nasz żołądek jest wstanie pomieścić. W skutek tego soki trawienne nie radzą sobie ze strawieniem spożytego jedzenia. Prowadzi to do niestrawności, gazów wzdęcia i pieczenia. Ważne jest aby zachować zasadę 1/3. Wiemy że żołądek jest wielkości pięści, powinnyśmy spożywać 1/3 pokarmu stałego , 1/3 pokarmu płynnego a 1/3 to pusta przestrzeń. Czyli zjadamy tyle ile mieści się w złożonych dłoniach.
Według ajurwedy człowiek jest nierozerwalnie połączony z naturą, jak już powiedzieliśmy agni odpowiada za trawienie, jest on najsilniejszy kiedy słońce jest najwyżej czyli w południe. Jeśli zjemy największy posiłek w ciągu dnia w godzinach 12.00 do 15.00 mamy szanse że zostanie on całkowicie strawiony. Kiedy zjadamy największy posiłek wieczorem, przed snem będziemy cierpieć na gazy, wzdęcia i uczucie ciężkości, mogą też występować problemy ze snem.
Jednym z domowych sposobów na wzmocnienie ognia trawiennego jest picie herbatki imbirowej. Imbir jest stosowany w ajurwedzie od tysięcy lat przy problemach z trawieniem. Przyspiesza on przemieszczanie się pokarmu z żołądka do jelita cienkiego oraz eliminuje dyskomfort po jedzeniu. Imbir stymuluje wydzielanie śliny, żółci oraz enzymów trawiennych.
Herbatka imbirowa: jedna łyżeczkę posiekanego imbiru gotujemy w kubku wody, przecedzamy i pijemy ciepłe.
Każdy z nas na pewno zaobserwował że negatywne emocje mają wpływ na trawienie. Można odczuwać pieczenie i palenie, utratę apetytu czy nawet wymiotować z powodu stresu. Ciągły stres i problemy trawienne mogą doprowadzić do powstania choroby chronicznej. Dzięki nauczeniu się kontrolowania stresu i uwalniania negatywnych emocji zapewnisz prawidłową prace układu trawiennego.
Jeden dzień w tygodniu zrób sobie mono dietę, mogą to być zupy warzywne lub kichery (danie z ryżu i soczewicy). Głodówka w ajurwedzie to nie tylko ograniczenie od pokarmu ale również głodówka na poziomie umysłu. Ogranicz tego dnia korzystanie z komputera, telefonu i oglądania telewizji.
Prawidłowe trawienie, z silnym agni odgrywa bardzo ważną rolę w zapewnieniu zdrowia fizycznego i emocjonalnego. W ajurwedzie mówimy „Jesteśmy tym co trawimy” dbając o prawidłowe trawienie zapewniamy sobie dobre zdrowie i moc energii.
Kontakt
Ajurweda — wiedza o życiu — ajurweda.pl