Typ Pitta

Opis typu Pitta

Osoby typu pitta przejawiają cechy ognia (agni). Są średniej budowy, bardziej umięśnione niż osoby typu vata. Ich skóra jest miękka i ciepła, mają dużo wewnętrznego ognia i często mocno się pocą. Ich włosy są cienkie, rudawe lub blond, często przedwcześnie siwieją, łysieją lub wypadają im włosy. Ich skóra łatwo się zaczerwienia, mają liczne pieprzyki i piegi. Łatwo robią im się siniaki, zaczerwienienia, wysypki i stany zapalne.

Ich pragnienia (apetyt, seks) są silne. Śpią dobrze i nie jest łatwo je obudzić. Puls mają silny i stabilny. Ludzie typu pitta mówią głośno, z pasją i często dominują w rozmowie.

Nie tolerują gorącej pogody, światła słonecznego i gorąca, mają bardzo wrażliwe oczy. Są ekstrawertykami i uwielbiają być w centrum uwagi. Pomimo że potrafią kontrolować swoje uczucia, pod wpływem stresu mogą być poirytowani, źli i krytyczni. Dobrze zarządzają pieniędzmi. Są stanowczy, agresywni, ambitni i zdeterminowani, często są liderami. Lubią zarówno oglądać, jak i brać czynny udział w zawodach sportowych i grach. Są inteligentni, potrafią analizować i oceniać.

Jedzenie dla Pitta

słodkie, cierpkie, gorzkie, chłodne, suche, ciężkie, nie oleiste
Jedz więcej
Jedz mniej
Warzywa
szparagi, brokuły, kiełki brukselki, kapusta, ogórek, kalafior, seler, zielony groszek, zielone liściaste warzywa, sałata, grzyby, okra, groch, ziemniaki, kiełki, cukinia
buraki, marchewka, chili, bakłażan, czosnek, cebula, rzodkiewka, szpinak, pomidory
Owoce
jabłko, awokado, kokos, banany, figi, winogrona (słodkie), mango, melon, pomarańcze (słodkie), gruszki, brzoskwinie, ananasy (słodkie), śliwki (słodkie), granaty, rodzynki, truskawki
morele, jagody, banany, wiśnie, żurawiny, grapefruity, cytryny, papaja
Produkty mleczne
maślanka, masło (nie solone), twaróg, masło sklarowane, mleko
Zioła i przyprawy
tylko kolendra, kumin, koper włoski, kurkuma, czarny pieprz (mała ilość)
Rośliny strączkowe
większość jest dobra
Zboża
jęczmień, owies (gotowany), ryż (basmati), ryż biały, pszenica
gryka, kukurydza, proso, owies (suchy), ryż (brązowy), żyto
Orzechy
tylko kokosowe
Oleje
kokosowy, oliwa, słonecznikowy, sojowy
migdałowy, kukurydziany, sezamowy, olej z krokosza
Herbaty ziołowe i napoje
lucerna, rumianek, goździki, koper włoski, jaśmin, lukrecja, mięta, chłodne napoje, mleko, woda, soki owocowe i warzywne

Wskazówki dla typu Pitta

Osoba, u której dominuje pitta dosza, zazwyczaj ma silny apetyt i regularnie powinien on być zaspokojony. Niezaspokojony apetyt prowadzi do wzmożonego głodu co z kolei do wybuchów irytacji nawet do złości. Jedzenie, które wskazane jest dla Pitta. Chłodne, lekko suche(nie rozmiękłe lub tłuste) i lekko ciężkie.

Kilka wskazówek dietetycznych dla osób o konstytucji vata

  • Jedz regularnie trzy posiłki dziennie, z co najmniej cztero godzinną przerwą pomiędzy. Największy posiłek zjadaj w środku dnia.
  • Unikaj jedzenia późno wieczorem. Wieczorem najlepszą przekąską są świeże owoce i warzywa.
  • Pij średnią ilość płynów(więcej poćwiczeniach fizycznych).
  • Wskazane jest jedzenie w ciszy i w spokoju. Unikaj jedzenia kiedy jesteś zdenerwowany, zirytowany lub wzburzony. Lunche biznesowe to nie jest dobry pomysł.
  • Unikaj jedzenia słonego, tłustego, długo gotowanego, nadmiernie bogatego, mocno przyprawionego lub kwaśnego, również kofeiny, czerwonego mięsa zbyt dużej ilości jajek, alkoholu i cukru.
  • Pitta wzrasta latem, w ciągu dnia i w nocy. Osoba typu Pitta powinna wtedy zwracać szczególną uwagę na dietę.