Osoby, u których dominującą doszą jest vata, przejawiają cechy fizyczne i emocjonalne, które są charakterystyczne dla elementów przestrzeni (akasa) i powietrza (vayu). Są bardzo aktywne, ruchliwe, energiczne i niespokojne. Mają szybką przemianę materii, więc często są szczupłe i mało umięśnione a ich stawy wydają strzelające dźwięki. Mają suchą, szorstką i cienką skórę z prześwitującymi żyłami.
Sen, jedzenie i zachowania nieregularne i kapryśne, apetyt i potrzeby seksualne zmienne do stanów ekstremalnych. Mają lekki sen, ze skłonnością do zaburzeń i bezsenności. Szybko mówią i poruszają się, są bardzo rozmowne, lubią komunikować się z innymi.
Ich puls jest szybki, słaby i nieregularny. Nie lubią zimna, wiatru i suchego otoczenia, łatwo marzną. Mają często zimne ręce i dłonie. Mentalnie i emocjonalnie są gwałtowni. Szybko gromadzą informacje i pokazują swoje emocje, szybko decydują czy lubią coś, czy nie. Zazwyczaj szybko się uczą, są intelektualistami, ale i szybko zapominają. Są kreatywne, pełne pomysłów i wrażliwości.
Osoby typu vata są bardziej introwertyczne, wstydliwe, skromne i brakuje im pewności siebie. Często nie mogą sobie znaleźć miejsca, są niecierpliwe, ale łatwo się adaptują do zmian. Ludzie vata odczuwają niepewność, obawy i stres zazwyczaj w nieznanym, tłocznym i głośnym otoczeniu. Bardzo często to samotnicy i nonkonformiści.
ciepłe, ciężkie, wilgotne, oleiste, odżywcze, słodkie, słone, kwaśne
Jedz więcej | Jedz mniej | |
---|---|---|
Warzywa | buraki, marchewka, ogórki, okra, gotowana cebula, słodkie ziemniaki, rzodkiew, cukinia | brokuły, kapusta, seler, surowa cebula, białe ziemniaki, pomidory |
Owoce | banany, kokos, figi, winogrona, melony, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki | jabłka, arbuz, gruszki, granaty |
Produkty mleczne | wszystkie produkty mleczne ale w nie wielkiej ilości | — |
Zioła i przyprawy | anyżek, czarny pieprz, kardamon, nasiona selera, cynamon, goździki, kumin, czosnek, imbir, nasiona gorczycy, sól kamienna | kolendra (nasiona), kozieradka, kurkuma nie w nadmiernej ilości |
Rośliny strączkowe | fasola mung, czerwona soczewica, czarna soczewica, tofu | wszystkie inne |
Zboża (ziarna) | ryż basmati, brązowy ryż, owies, pszenica | jęczmień, gryka, kukurydza, owies, żyto |
Orzechy | migdały, nerkowce, orzeszki, orzechy włoskie | — |
Oleje | wszystkie zwłaszcza sezamowy | — |
Napoje | ciepłe napoje, ciepłe mleko, soki owocowe i warzywne(bez lodu) | — |
Herbaty ziołowe | większość herbat ziołowych jest dobra, bazylia, rumianek, cynamon, goździk, koper włoski, imbir, lukrecja, mięta | lucerna, pokrzywa |
Inne napoje | ciepłe napoje, herbaty z przypraw, ciepłe mleko, soki owocowo warzywne | — |
Ogień trawienny osób typu Vata jest zmienny i słaby. To wyjaśnia nie przewidywalny apetyt vata i jej niechęć do rutyny. Spożywanie dobrej jakości i w odpowiedniej ilości jedzenia jest dobre ale wtedy kiedy występuje uczucie głodu. Dla osób u których dominuje dosza vata – ciepłe jedzenie jest najlepsze.
Kontakt
Ajurweda — wiedza o życiu — ajurweda.pl