Jak mówi wybitny lekarz i nauczyciel ajurwedy Dr Partap Chauhan „Ama jest matką wszystkich chorób”.
Ama to słowo sanskryckie w dokładnym tłumaczeniu oznacza „ nie dogotowane” „nie dojrzałe ”surowe” „ niestrawione „. Jest to forma toksyn powstałych w skutek słabego trawienia.
Amaya w dosłownym tłumaczeniu oznacza „zrodzona z amy”. Powiązanie pomiędzy amą a procesem powstawanie choroby wydaje się oczywiste biorąc pod uwagę cechy agni /ognia i cechy amy. Pamiętamy iż silny ogień trawienny konieczny jest do utrzymania zdrowia. Kiedy ogień jest słaby powstaje i gromadzi się ama a nasze zdrowie zostaje zagrożone.
Cechy agni/ognia i amy ukazują ich przeciwny charakter.
Agni jest:
Gorące
Ostre/przenikliwy
Lekkie
Suche
Subtelne
Przejrzysty
Szybko się rozprzestrzeniające
Pachnący
Ama jest:
Zimna
Tępa/zastygła
Ciężka
Oleista, lepka i wilgotna
Ciężka
Obślizgła, śluzowata
Stabilna, zastała
Śmierdząca
Musimy zdawać sobie sprawę iż toksyny ama same w sposób naturalny nie zostają wyrzucone
z ciała gdyż nie posiadają kanału którymi mogły by zostać wydalone. Toksyn możemy pozbyć się stosując zabiegi panchakary które oczyszczają kanały i równoważą dosze.
Jest wiele powodów powstania i gromadzenia się amy. Jedna z podstawowych przyczyn to nieprawidłowe trawnie oraz złe nawyki.
W ajurwedzie mamy wiele ziół i mieszanek ziołowych wspomagających trawienie.
Dobre trawienie to ciało wolne od toksyn.
W leczeniu ajurwedyjskim pierwszym krokiem jest ustalenie przyczyny jeśli nie jest ona dla ciebie jasna skorzystaj pomocy lekarza lub konsultanta ajurwedy.
Kontakt
Ajurweda — wiedza o życiu — ajurweda.pl