Dietetyka ajurwedyjska

Szkolenie

Miejsce

Jivagram, Indie Faridabad

Terminy
spotkań online

Wrzesień 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26, 27
Październik 1, 2, 10, 11, 17

Cena

4000 zł

O szkoleniu

“Jedzenie to życie. Jeśli jest spożywane w odpowiedni sposób, podtrzymuje młodość i zapewnia długowieczność. Przyjmowane nieprawidłowo, wytwarza toksyny i odbiera życie.”
– Caraka Sutra Sthana 27:3

Pierwszym filarem zdrowia według ajurwedy jest prawidłowa dieta. Jest zupełnie niezbędna w naszym życiu. Z pokarmów, które konsumujemy, czerpiemy moc, siły życiowe oraz odporność. To, co jemy ma wpływ nie tylko na nasze ciało ale również na nasz umysł.

“Kiedy mamy wiedzę pozwalającą na rozpoznanie właściwości pokarmów i przestrzegamy zasad zdrowego odżywiania, możemy wyleczyć się z chorób i cieszyć się doskonałym zdrowiem”.
– Dr Partap Chauhan, Ajurweda jak dbać o siebie i być zdrowym

Kurs dietetyki ajurwedyjskiej składa się z 2 części:
– teoretycznej która odbędzie się online (na żywo, w aplikacji zoom)
– praktycznej w Instytucie Jiva Ayurveda w Faridabad w Indiach.

Teoretyczna część kursu to 26 godzin online (13 spotkań po 2 godziny). Część praktyczna to 9-dniowy wyjazd na zajęcia praktyczne w Instytucie Jiva Ayurveda.

Do kogo skierowany jest kurs?
– do konsultantów ajurwedy
– do dietetyków
– do osób, które interesują się holistycznym podejściem do zdrowia

Dr-Arsha

Dr Arsha Mu

Prowadzący

B.A.M.S (Amrita Vishwavidyapeetham)
M.D. Panchakarma (RUGHS, Bangalore)
Marma Chikitsa (Kerela)

Doktor Arsha Mu praktykuje ajurwedę od ponad 13 lat. Specjalizuje się w chorobach chronicznych, problemach ze stawami, chorobach układu oddechowego, trawiennego, moczowego, problemach ginekologicznych oraz skórnych. Jej głębokie zrozumienie autentycznej ajurwedy w połączeniu z nowoczesnym podejściem opartym na dowodach czyni ją wwyjątkowym specjalistą.

Dr-Mamta

Dr Mamta Mudgal

Prowadzący

B.A.M. S. (Shri Baba Mastnah Ayurvedic medical Collage)
M.D. Panchakarma (Ayurveda Mahavidyalaya under RUGHS University)


Doktor Mamta Mudgal specjalizuje się w panchakarmie, jodze i pranajamie. Jej specjalnością są choroby wynikające z nieprawidłowego stylu życia oraz zaburzeń metabolizmu. Jej indywidualne i holistyczne podejście do każdego pacjenta oraz połączenie jogi, pranayamy oraz ajurwedyjskiego stylu życia w konsultacjach ajurwedyjskich czyni z niej terapeutkę na najwyższym poziomie.

W programie kursu:

CZĘŚĆ 1:
ZAJĘCIA TEORETYCZNE
  • Wprowadzenie do dietetyki ajurwedyjskiej
  • Jak odbywa się proces trawienia według ajurwedy
  • Rola pożywienia w ajurwedzie
  • Smaki a trawienie
  • Zioła i przyprawy stosowane w kuchni ajurwedyjskiej
  • Klasyfikacja pokarmu według zasad ajurwedy
  • Wpływ diety na: dosze, ciało, umysł i emocje
  • Dopasowanie diety do poszczególnych doshy, układanie planu dietetycznego
  • Dieta ajurwedyjska a diety współczesne
  • Jak sobie radzić przy dolegliwościach trawiennych (dieta + zioła): zaparcia, zgaga, gazy, wzdęcia, ociężałość po jedzeniu
  • Pokarmy których nie należy ze sobą łączyć

  • CZĘŚĆ 2:
    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE W INSTYTUCIE JIVA AYURVEDA/FARIDABAD W INDIACH

    Dzień 1: Przygotowanie potraw dla Vata
    Dzień 2: Przygotowanie potraw dla Pitta
    Dzień 3: Przygotowanie potraw dla Kapha
    Dzień 4: Zrównoważony umysł poprzez dietę – kuchnia sattviczna
    Dzień 5: Dania poprawiające odporność – dobre Ojas
    Dzień 6: Dania bezglutenowe
    Dzień 7: Oczyszczanie poprzez dietę
    Dzień 8: Mieszanki przypraw, ajurwedyjskie przystawki wspomagające trawienie
    Dzień 9: Ajurwedyjskie słodkości

W programie kursu:

Dzień 1
Przygotowanie posiłków dla Vata

Godzina Opis
7.30 – 8.30 Homa Therapy
8.00 – 9.00 Joga
9.00 – 10.00 Śniadanie
10.00 – 12.30 Gotowanie – przygotowanie posiłków dla osób Vata
13.00– 14.00 Lunch
14.00 – 15.00 Czas wolny
15.00 – 16.00 Konsultacje
16.00 – 17.00 Sesja terapi mudrami
18.30 – 19.30 Kolacja

Dzień 2
Przygotowanie posiłków Pitta

Godzina Opis
7.30 – 8.30 Homa Therapy
8.00 – 9.00 Joga
9.00 – 10.00 Śniadanie
10.00 – 12.30 Gotowanie – przygotowanie posiłków dla osób Pitta
13.00 – 14.00 Lunch
14.00 – 16.00 Czas wolny
16.00 – 17.00 Sesja terapi muzykąi
18.30 – 19.30 Kolacja

Dzień 3
Przygotowanie posiłków Kapha

Godzina Opis
7.30 – 8.30 Homa Therapy
8.00 – 9.00 Joga
9.00 – 10.00 Śniadanie
10.00 – 12.30 Gotowanie – przygotowanie posiłków dla osób Kapha
13.00 – 14.00 Lunch
14.00 – 16.00 Czas wolny
16.00 – 17.00 Sesja terapii homa
18.30 – 19.30 Kolacja

Dzień 4
Dieta sattviczna – równoważenie umysłu poprzez dietę

Godzina Opis
7.30 – 8.30 Homa Therapy
8.00 – 9.00 Joga
9.00 – 10.00 Śniadanie
10.00 – 12.30 Gotowanie – przygotowanie posiłków sattvicznych
13.00 – 14.00 Lunch
14.00 – 16.00 Czas wolny
16.00 – 17.00 Sesja Tratak Kriya
18.30 – 19.30 Kolacja

Dzień 5
Potrawy wspomagające odporność

Godzina Opis
7.30 – 8.30 Homa Therapy
8.00 – 9.00 Joga
9.00 – 10.00 Śniadanie
10.00 – 12.30 Gotowanie – przygotowanie posiłków wspierających odporność
13.00 – 14.00 Lunch
14.00 – 16.00 Czas wolny
16.00 – 17.00 Lepienie z gliny
18.30 – 19.30 Kolacja

Dzień 6
Potrawy bezglutenowe

Godzina Opis
7.30 – 8.30 Homa Therapy
8.00 – 9.00 Joga
9.00 – 10.00 Śniadanie
10.00 – 12.30 Gotowanie – przygotowanie posiłków bezglutenowych
13.00 – 14.00 Lunch
14.00 – 16.00 Czas wolny
16.00 – 17.00 Analiza prakriti
18.30 – 19.30 Kolacja

Dzień 7
Oczyszczanie organizmu poprzez dietę

Godzina Opis
7.30 – 8.30 Homa Therapy
8.00 – 9.00 Joga
9.00 – 10.00 Śniadanie
10.00 – 12.30 Gotowanie – przygotowanie potraw oczyszczających
13.00 – 14.00 Lunch
14.00 – 16.00 Czas wolny
16.00 – 17.00 Ścieżka refleksologiczna
18.30 – 19.30 Kolacja

Dzień 8
Przygotowanie potraw wspomagających trawienie

Godzina Opis
7.30 – 8.30 Homa Therapy
8.00 – 9.00 Joga
9.00 – 10.00 Śniadanie
10.00 – 12.30 Gotowanie – przygotowanie potraw oczyszczających
13.00 – 14.00 Lunch
14.00 – 16.00 Czas wolny
16.00 – 17.00 Sesja malowania
18.30 – 19.30 Kolacja

Dzień 9
Słodycze ajurwedyjskie

Godzina Opis
7.30 – 8.30 Homa Therapy
8.00 – 9.00 Joga
9.00 – 10.00 Śniadanie
10.00 – 12.30 Gotowanie – przygotowanie słodyczy ajurwedyjskich
13.00 – 14.00 Lunch
14.00 – 16.00 Czas wolny
16.00 – 17.00 Medytacja
18.30 – 19.30 Kolacja

Dodatkowe informacje

Teoretyczna część kursu to 26 godzin online (13 spotkań po 2 godziny).

 Terminy spotkań online:
Wrzesień 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26, 27
Październik 1, 2, 10, 11, 17

Kurs jest tłumaczony symultanicznie na język polski. Nie musisz znać innego języka.
Praktyczna część kursu to 9-dniowy wyjazd z zajęciami praktycznymi w Instytucie Jiva Ayurveda.

Termin zajęć praktycznych:
wylot – 20 października (niedziela)
Lot powrotny – 30 października (środa)

Cena: 4000 zł (zajęcia online) oraz 1800 USD (pobyt i zajęcia w Instytucie Jiva Ayurveda). Koszt biletu do Indii (rekomendowane lotnisko: Lotnisko Chopina w Warszawie) jest po stronie kursanta.

Szkolenie przeznaczone jest dla osób
posiadających wiedzę z zakresu ajurwedy.

Zapisy na szkolenie

ajurweda@home.pl
Elżbieta Żuk 512 600 710 lub Edyta Sicińska 512 326 111

Cena: 4000 zł

Rezerwacją miejsca jest wpłata 1000 zł zadatku na konto 93 1020 1185 0000 4402 0341 8332
Atma Akademia Ajurwedy sp z.o.o

W tytule przelewu prosimy o wpisanie “Dietetyka ajurwedyjska” oraz przesłanie potwierdzenia wpłaty na adres szkola@akademiaatma.com

Pozostałą kwotę należy wpłacić na tydzień przed rozpoczęciem kursu.