Serwis używa cookies. Wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką cookies. x

Szkolenia

  1. Kurs na konsultanta ajurwedy 6 - 15 listopada 2019, Warszawa
  2. Kurs na konsultanta ajurwedy – II stopień kursu
  3. Kurs na konsultanta ajurwedy 12 - 21  lipca 2019, Rzeszów
  4. Zioła w ajurwedzie 4 - 6 październik 2019

Według ajurwedy jedzenie jest pierwszym podstawowym lekarstwem, używanym do zapobiegania chorobom jak i do ich leczenia. Od tego co jemy, w jaki sposób i w jakich ilościach zależy nasze zdrowie, zarówno psychiczne, fizyczne jak i mentalne. Przyrządzanie dań ajurwedyjskich jest czystą przyjemnością. Są to potrawy łatwe do przygotowania i strawienia oraz niezwylke smaczne.

Wiele potraw ajurwedyjskich to potrawy jednoskładnikowe. Dieta ajurwedyjska to dieta wegetariańska.

 W trakcie naszych warsztatów nauczymy was jak przygotować pożywny i smaczny obiad ajurwedyjski.

Pierwsze spotkanie, poświęcimy soczewicy oraz deserom. 

 Co będziemy gotować:

  • trzy dania z soczewicy: żóltęj,zielonej i brązowej 
  • ryż z kuminem
  • sabji z dyni (duszona dynia z przyprawami)
  • halawa z marchewki i kaszy mannej
Prowadzące:
Edyta Sicińska zajmuję się makrobiotyką, kuchnią według pięciu przemian i ajurwedą. Mam w życiu to szczęście, że moja pasja stała się moją pracą. Dzięki niej nieustannie się rozwijam, co daje mi ogromną satysfakcję. Moje zainteresowanie zdrowym żywieniem zaczęło się od konieczności pomocy moim dzieciom, u których zdiagnozowano poszczepienne skutki uboczne. Dzięki wprowadzeniu przeze mnie prostych zasad żywienia, których genezy należy dopatrywać w starożytności, wszelkie dolegliwości minęły.

Teraz wiem, że jakość i proporcje jedzenia, które przyjmujemy wpływają na nasze samopoczucie i harmonię życia.  Jestem lekarzem medycyny chińskiej po szkole Dr Matijasa oraz dietetykiem medycyny akademickiej.

Wieloletni wykładowca makrobiotyki w szkołach i na Uniwersytetach Trzeciego Wieku.

Miałam przyjemność zredagować książkę Makrobiotyka z Instytutu Misho Kushi.

Elżbieta Żuk - Widmańska

Ajurwedą zajmuje się od 2004 roku. Wiedzy i masaży ajurwedyjskich uczyła się w Instytucie Jiva Ayurveda w Indiach, Faridabad pod kierunkiem Doktora Partapa Chauhana. Ukończyła szkolenie w zakresie „Ayurvedic Massage and Treatment”, „Ayurveda and Rejuvenation” , ” Ayurvedic cooking and life style”.

W School of Ayurveda and Pancha Karma w Kanoor, Kerala ukończyła kurs z zakresu masaży ajurwedyjskich „Ayurvedic body work”. Prowadzi warsztaty kulinarne uczące przygotowywania posiłków według zasad ajurwedy oraz uczy kobiety jak dbać o siebie stosując metody naturalne.

Ogromną satysfakcję sprawia jej kiedy po zabiegach czy warsztatach kobiety przychodzą i mówią „Ela to działa”. „Według mnie, ajurweda to nauka o podejmowaniu decyzji, a podejmujemy je w każdej chwili. Chodzi o to aby były one korzystne dla nas z perspektywy całego życia. Jest to możliwe, kiedy umysł jest spokojny, wyciszony i zrównoważony. Jak to osiągnąć ? Tego właśnie uczy nas ajurweda.

Pomimo iż liczy sobie ponad 5 tysięcy lat, nie straciła nic ze swojej aktualności. Jej zasady są niezmienne i uniwersalne, na tym polega jej piękno. ”


Termin:  9 marca 2019, godz. 11.00 – 14.30

Miejsce: Warszawa, Stare Bemowo, ul. Dostępna 24
Prowadzące: Elżbieta Żuk-Widmańska i Edyta Sicińska

Cena;  250 zł

Zapisy : 512 600 710, 512 326 111; ajurweda@home.pl